äpplekaka hur man lagar

Äppelkaka är bland det godaste man kan äta. Det är också lätt att baka en äppelkaka. För att lyckas extra bra så kommer här våra bästa tips på hur du lagar den godaste äppelkakan. 

  • Innan du lägger ner äpplena i kakan bör du vända dem i socker och kanel. Det är smaker som gifter sig ordentligt med äpplena och förhöjer smakerna ordentligt. Ett tips är att blanda socker och kanel i en plastpåse, lägga i äppelklyftorna och sedan skaka ordentligt så att alla klyftor blir ordentligt täckta av socker och kanel. Låt gärna äppelklyftorna ligga i socker- och kanelblandningen några timmar så de blir riktigt marinerade och smakrika.
  • Kardemumma är en annan krydda som passar mycket bra ihop med äpplen och som kan höja smakupplevelsen riktigt mycket. Helst ska du välja hel kardemumma som du själv stöter eller mortlar istället för färdigmald kardemumma.
  • Att använda riktigt smör istället för margarin är nästan en självklarhet när det gäller bakning. Det gör sååå mycket för smaken när du använder riktigt smör.
  • Istället för vanliga ägg bör du testa att använda ekologiska ägg. Du kanske inte tror att det borde göra någon skillnad, men faktum är att ekologiska ägg smakar mycket bättre än vanliga. Dessutom är de oftast större vackrare än de vanliga äggen. En ekologisk äggula är riktigt solgul och man blir glad av att baka med sådana ägg. Visste du att såväl ägg som smör bör vara rumsvarma när du ska baka för bästa möjliga resultat?
  • Tillsätt gärna mandelmassa. Dels blir din äppelkaka mycket saftigare med mandelmassa i smeten och dessutom så förhöjs smakerna tack vare mandelmassan.
  • Istället för vanligt socker kan du gärna testa farinsocker, eller varför inte muscovadosocker. Det ger en spännande karaktär som passar mycket bra ihop med äpplenas smak.
  • Grädde är en annan ingrediens som både gör äppelkakan extra saftig och gör att äppelkakan får en godare smak.
  • Alltid när du bakar en sockerkaka ska du alltid se till att vispa ägg och socker riktigt länge så smeten blir vit och pösig. Det gör också en äppelkaka godare.
  • Mjölet ska däremot aldrig vispas i kraftigt utan helst bara vändas i ägg- och sockersmeten med en slickepott.
  • En sak som påverkar smaken på äppelkakan är vilken äppelsort du använder dig av när du bakar. Försök alltid använda svenska äpplen. Gärna ekologiska och närodlade om du får tag på det. De får gärna vara så nyskördade som möjligt eftersom det ger den bästa smaken. Välj helst en äppelsort som ger fasta äpplen. Några bra äppelsorter är Ingrid Marie, Aroma och Katja.
  • För att göra din äppelkaka extra snygg kan du lägga äpplena i ett snyggt mönster i formen.
  • En äppelkaka kan ätas ljummen, men du kan också låta den stå någon dag i kylskåpet så att den får sätta sig ordentligt
  • En äppelkaka kan med fördel ätas med vaniljsås, precis som en äppelpaj, och då ger förstås en hemlagad vaniljsås den allra bästa och godaste smaken.