skriva som en skribent
Att komma igång med skrivandet kan ta lång tid. 

Det är många som drömmer om att bli författare. Men även om det är en dröm som man haft i många år kan det vara svårt att komma igång med skrivandet. Därför ger vi här några tips på hur du gör för att börja skriva. 

Hitta idéerna och inspirationen

En del blivande författare har en historia i sig som de känner att de bara måste berätta. Andra vill satsa på skrivandet, men har ingen direkt idé om vad de ska skriva om. Ett tips för att hitta idéer och inspiration är att utgå från din vardag. Filmer, böcker, naturen och platser där det är mycket folk är också platser där idéer och inspiration kan frodas. Ha gärna med dig en anteckningsbok överallt för att kunna skriva ner alla tips och idéer du får.

Sätt mål för ditt skrivande

För att komma igång med ditt skrivande är det bra om du ägnar några minuter åt att fundera på vilka mål du har med skrivandet. Är ditt mål att berätta en historia du har inom dig? Är målet att skriva en faktabok som kompletterar din karriär? Vill du ha skrivandet bara som hobby? Eller är ditt mål att skriva ner släktens historier så de finns kvar till framtida generationer? Tänk på att alla som skriver inte behöver ha som mål att bli publicerade. Jämför med löpning, det är massor med människor som springer, men det är inte så många av dem som springer maratonlopp, och det är ännu färre av dem som jobbar heltid som professionella löpare…

Prioritera ditt skrivande

Många som vill satsa på sitt skrivande och bli författare påstår att de inte har tid. Men faktum är att tid är inget man får, det är något man skapar. Om du vill satsa på ditt skrivande måste du ge det en ärlig chans. Prioritera skrivandet före tevetittandet, läsningen, träningen eller vad det kan vara. Se till att du får en liten stund varje dag som är tillägnad skrivandet. Hellre en kvart om dagen än tre timmar på söndagseftermiddagen. Se till också att fixa en ostörd plats där du kan skriva.

De första orden

Om det är själva skrivandet som är det svåra att börja med, så kan det hjälpa att bara sätta dig ner med datorn eller ett anteckningsblock, ta fram en ny sida och helt enkelt skriva. Flödesskriva är ett effektivt sätt. Sätt en timer på 15 minuter och skriv om vad som helst som faller dig in just då. Låt pennan bara gå och skriv, skriv, skriv, utan att värdera det du skriver eller redigera i texten. Det behöver inte alls vara bra, eller handla om något speciellt, det viktiga är att du skriver. Du kan också bestämma ett speciellt ämne att flödesskriva om ifall du vill. Att flödesskriva är en bra övning för att få igång kreativiteten och för att komma igång med skrivandet.

Komma igång med skrivandet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *