backpacking i thailand och asien
Det finns fortfarande många orörda platser i Thailand.

Asien är ett vanligt resmål för backpackning. Det beror dels på att Asien är en kontinent som skiljer sig ordentligt från Europa och det finns massor att se och uppleva där. Dels beror det också på att Asien är en kontinent där det både är billigt att resa och leva. Asien är den största av världens sju kontinenter. Med 47 olika länder och allt ifrån moderna storstäder som Bangkok, Beijing, Singapore och Hong Kong, till små, genuina, turistbefriade byar, finns det stora möjligheter till upplevelser för livet. 

Resa runt i Asien

Thailand är en bra plats att utgå ifrån. Detta eftersom det är lätt att hitta flygresor dit och det brukar vara billigare att flyga till Thailand från Sverige, än att flyga till andra asiatiska länder. Dessutom är det väldigt lätt att nå alla andra asiatiska länder från Bangkok. Flyg är generellt sett billigt i Asien, men buss och tåg är också både billiga och smidiga alternativ. Det finns bussförbindelser över hela Thailand, samt till de närliggande länderna (Laos, Kambodja, Malaysia och Burma). Ofta finns det tillgång till nattbussar med airkondition som är ett bra alternativ ifall man vill kunna sova på resan. Välj statliga resebolag före privata. Att sova på hotell är relativt billigt i Asien. På landsbygden och i mindre städer kan du hitta hotellrum med aircondition för så lite som 60 kronor per natt. I de större städerna kan du få betala uppåt en hundralapp.

Det krävs visum i alla asiatiska länder. Till de flesta länder kan du få visum direkt vid gränsen, men beroende på land är dessa visum begränsade till mellan 15-90 dagar och om du har tänkt backpacka i Asien under en längre tid bör du därför se till att ansöka om visum till samtliga länder innan du reser från Sverige. Du bör också se till att ha en gällande reseförsäkring innan du åker och se till att denna täcker såväl sjukvård och olycksfall som stöld. Sjukvård är väldigt dyrt i Asien om man saknar försäkring.

Att ta med på resan

Självklart är det viktigt att försöka resa runt med så lätt packning som möjligt när man ska ut på backpackning i Asien. Men det finns ändå några saker som är viktiga att ta med sig som faktiskt kan underlätta resan betydligt. Ett exempel är toalettpapper och tvål. En liten medicinlåda är också bra att ha med, där du förvarar enklare förbandsmaterial, plåster, desinfektionsmedel, salva och myggmedel. Huvudvärkstabletter och medicin mot diarré kan också vara bra att ha med sig. Ficklampa är inte helt fel att ta med på resan, i Asien blir det nämligen väldigt mörkt tidigt om kvällarna. Glöm inte öronproppar, de kan vara värdefulla såväl under resorna som om du sover i sovsal med andra som snarkar eller pratar. Ett insidertips från många backpackers är att ta med en anteckningsbok eller dagbok. Där kan du skriva upp viktig info, men också skriva ner din reseberättelse. Ta också mycket bilder så du har gott om minnen från ditt livs resa.

Tips för backpacking i Asien

För att komma undan billigt när det gäller mat bör du undvika de västerländska restaurangerna och istället kolla upp vart asiaterna själva äter. Där får du oftast riktigt god, inhemsk mat, till en bråkdel av priset på turistrestaurangerna. Apropå mat är det också så att det kryllar av bakterier i Asien. Undvik att äta med händerna och tänk på vad och vart du äter. Tvärtom vad man kan föreställa sig så är det oftast fräschast, godast och samtidigt billigast mat hos gatuförsäljarna. Drick inte vatten från kranen eller tillbringare i Asien, utan drick enbart vatten från köpt vattenflaska. Kriminaliteten är generellt sett låg i Thailand, men du bör ändå iaktta försiktighet. Använd gärna penningbälte och lås in dina värdesaker i hotellets säkerhetsskåp. Ta för vana att pruta, inte minst på marknaderna.

Ta med dig en bra guidebok. Tänk också på att det finns gott om backpackerställen i Asien där du kan träffa andra resenärer och få tips och råd, samtidigt som du kan använda internet, knyta kontakter, samla information och hitta billiga resor, boenden eller annat som kan vara bra att ha på backpacking i Asien.