Befolka din text – Om karaktärer

Befolka din text – Om karaktärer

En berättelse brukar innehålla en eller flera karaktärer. Man brukar skilja mellan huvudperson och bifigurer. Alla personer som finns med i en text bidrar till att göra berättelsen mer levande, så det är inte helt fel att lägga ner lite tid på att skapa riktigt bra karaktärer. En bra karaktär är dock inte nödvändigtvis en trevlig och glad person, det kan finnas såväl trevliga som otrevliga personer med i en text, precis som i verkligheten. De bästa karaktärerna är de som har både goda och dåliga sidor, för det har ju människorna i verkligheten också. 

Utgå från verkligheten 

Oftast är det bäst att utgå från verkligheten när du skapar karaktärerna. Det innebär inte nödvändigtvis att du alltid ska skriva utifrån dit själv och använda dig själv som karaktär i dina böcker. Men däremot kan du hålla ögonen öppna och se om du möter personer som kan ge stoft att använda dig av när du skapar dina karaktärer. Många författare blandar egenskaper, utseenden och drivkrafter från flera olika verkliga personer när de skapar sina karaktärer. Undvik att kopiera en verklig person rakt av, utan ta inspiration från olika människor och blanda det med din egen fantasi. Det blir nästan alltid bäst. Studera gärna människor för att få inspiration. Iaktta folk på bussen, i ett väntrum, på ett café eller i en skola. Fundera på vad som utmärker just dem och hur du skulle kunna använda deras utseende eller egenskaper i en berättelse.

Skapa trovärdiga karaktärer 

Det viktigaste när du ska skapa karaktärer till din bok är att du lyckas skapa trovärdiga och realistiska karaktärer. Läsaren vill kunna känna igen sig, eller åtminstone kunna relatera till personens huvud- och bifigurer. Skapa därför en karaktär som har sin egen röst, sina egna drivkrafter, drömmar, mål, framgångar och motgångar. Ett vanligt författarmisstag är att skapa för platta karaktärer som saknar djup och inre känsloliv. Tänk också på att karaktärerna bör utvecklas under boken eller böckernas gång, både utvecklas på insidan och förändra sitt utseende genom åren.

Jag-form eller tredje person? 

En annan viktig sak när du skapar karaktärerna till din berättelse är att välja ifall du ska skriva i första person, andra person eller tredje person. Första person kallas också för jag-form och det innebär alltså att det är huvudpersonen själv som berättar historien. Andra person används sällan, det är när man använder du-form. Vanligast är tredje person, vilket innebär att du skriver han eller hon om din huvudkaraktär.

Strukturera dina karriärer 

En del författare är väldigt noga när de skapar sina karaktärer. De funderar på allt möjligt som kan vara värt att veta om alla personer som kommer att dyka upp i boken. Ofta skriver de upp karaktärernas utseenden, egenskaper, bakgrund, drivkrafter och så vidare, så att de har ett stort register över sina karaktärer. Det kan vara ett bra sätt för att lära känna sina karaktärer. Men det finns också andra författare som skapar och omdanar sina karaktärer under skrivandets gång.

Början, slut och allt däremellan

Bild på Början, slut och allt däremellan
Början, slut och allt däremellan

En del författare sätter sig bara ner och skriver, sida upp och sida ner, tills de har en hel roman klar. Men andra författare känner att de behöver lite mer planering och struktur. Att skriva ett synopsis är vanligt. Det innebär att du sätter dig ner och skriver ner en planering av berättelsen innan du börjar med det riktiga skrivandet. 

Synopsis

Vanligtvis följer en berättelse en struktur där man börjar med att ha en intressant person, en huvudkaraktär, som kommer att involveras i någon form av konflikt, och som i sin tur leder till en uppgörelse, vändning och/eller förändring hos den här huvudpersonen, antingen en inre eller yttre förändring. Alla berättelser ska också ha en början, ett slut och en mitt. De flesta berättelser innehåller någon form av konflikt, och det behöver inte vara en jättestor kamp mellan gott och ont så som det ofta är i exempelvis fantasyböcker, utan det kan lika gärna vara en inre konflikt, där huvudpersonen till exempel funderar på skilsmässa, men oroar sig för hur hon ska klara sig på egen hand. Vilken typ av konflikt det handlar om beror alltså på i vilken genre du skriver i. I ett synopsis kan du också skriva in olika scener du vill ha med, bifigurer som ska vara med, miljöer där berättelsen ska utspela sig och så vidare, en slags blandning mellan komihåglista och inspiration.

Början

Att skriva en början kan vara svårt, och ett tips är att helt enkelt vänta med början till dess att du skrivit ett tag på din berättelse. En början syftar till att ge läsaren en inledning till berättelsen, att presentera huvudpersonen och presentera hur huvudpersonens liv såg ut innan hen hamnade i den konflikt som dyker upp senare i berättelsen. Det finns flera olika sätt att börja en berättelse. Du kan till exempel börja just från början och sedan utspelar sig boken i kronologisk ordning. Du kan också börja med berättelsens slut för att sedan i en cirkelrörelse gå vidare med att berätta vad som hände dessförinnan. In medias res är ett begrepp som innebär att du börjar mitt i händelseförloppet, vilket gör att läsaren kommer direkt in i handlingen. Tänk dock på att en början bör vara lockande för läsaren, så att läsaren inte lägger bort boken alldeles för tidigt.

Mitten och slutet

Mitten är den största delen av en berättelse, den utgör allt mellan början och slutet. Man kan säga att berättelsens mitt börjar när en konflikt dyker upp. Det behöver dock inte vara huvudkonflikten, många böcker har flera mindre konflikter, som tillsammans gör att allt trappas upp till dess att huvudkonflikten dyker upp.

Många författare vet redan från början hur deras berättelse ska sluta, men det finns också författare som inte har någon aning, utan som skriver på och låter slutet utformas allt eftersom. Deckare och andra serier avslutas ofta med en cliffhanger, så läsaren ska bli sugen på att läsa den kommande boken också, men om det är en fristående bok bör den gärna sluta med att lösa trådar från berättelsens gång knyts ihop på slutet.

Att bli författare – tips för dig som vill bli utgiven

så blir du utgiven som författare
Vägen till att bli utgiven.

Många som skriver bär på en dröm att bli publicerad. Visst är skrivandet bara en hobby för många, och det är också många som bara skriver för byrålådan, men det finns som sagt en hel del skribenter vars dröm faktiskt är att få ge ut en bok. Här ger vi våra bästa tips för dig som vill bli publicerad. 

Skicka in till förlag

När du känner att du är klar med ditt manus är det dags att skicka in det till olika förlag. En del väljer att skicka in manus till ett förlag i taget, andra väljer att vänta på svar från ett förlag först innan de skickar in till nästa förlag. Det finns inget rätt eller fel, gör som du själv känner. Men var beredd på att varje förlag har en hel del väntetid innan du får något besked. Skicka inte ditt manus till alla förlag som finns, det är bara dumt och onödigt. Det är bara slöseri med tid och energi att exempelvis skicka ditt fantasymanus till ett förlag som bara ger ut faktaböcker. Välj ut de förlag som ger ut sådana böcker som du själv skrivit. Tänk på att skicka med ett följebrev, ett personligt brev som beskriver lite kort om vem du är, vad boken handlar om och om du har planer på att skriva fler böcker. Tänk på att skriva manuset med dubbelt radavstånd och med sidnummer. Skriv också ditt namn och kontaktuppgifter på manuset. Kolla upp om förlaget vill ha manus via fil eller utskrivet, vilket de föredrar kan variera mellan olika förlag. Innan du skickar in manuset bör du också se till att det är korrekturläst och inte innehåller några faktafel.

Refusering

De allra flesta manus som skickas in till förlag refuseras. Faktum är att det sägs att någonstans mellan 97-99 procent av alla inkomna manus refuseras. Om det händer dig så innebär det alltså inte att ditt manus nödvändigtvis är dåligt, utan lika ofta handlar det helt enkelt om att förlagen har så liten plats för debutanter i sin utgivning. Om detta nu händer så är det bra att veta att det finns andra alternativa vägar att gå. Du kan förstås vända dig till fler förlag – bara för att du fått nej hos ett eller några förlag så behöver det inte betyda att alla tackar nej. Men du kan också överväga att ge ut din bok på egen hand. Idag finns det så kallade hybridförlag där du själv investerar eller lånar ut pengar för tryck, distribution och marknadsföring, men i gengäld får ut en större andel av vinsten om boken säljer bra. Du kan också ge ut boken helt på egen hand.

Kontrakt

Om du lyckats nå din dröm, nämligen att förlaget svarat att de vill ge ut en bok. Då är det läge att dels fira, men dels också att skriva ett kontrakt. Ta gärna kontakt med Författarförbundet och kolla upp vad de tycker om kontraktet innan du skriver på.

Inspiration för dig som skriver

Inspiration för dig som skriver

En viktig del när det gäller skrivande är att hitta inspiration. Det är med hjälp av inspiration som du kommer vidare med ditt skrivande, det är då du får idéer om vad du ska skriva om, om vilka karaktärer som ska vara med i din berättelse, vart berättelserna ska utspela sig och så vidare. Med vart hittar då en författare eller blivande författare sin inspiration?

Skrivarkurser

Att gå en skrivarkurs kan ge mycket bra input. Även om du har skrivit mycket och tycker att du redan kan grunderna så kan du gå en skrivarkurs för den inspiration som den ger. Dessutom innehåller en skrivarkurs skrivövningar, textkritik, textdiskussioner, social samvaro och mycket annat som är värdefullt.

Testa andra genrer

Att testa skriva i andra genrer än du är van vid kan öka såväl kreativiteten och inspirationen. Dessutom kanske du hittar en ny favoritgenre att skriva i. Här kan också skrivarkurser komma in, eftersom de brukar vara bra på att utmana en i skrivandet.

Läs skrivhandböcker

Att läsa böcker om skrivande är en annan bra idé för att få inspiration och förstås även kunskap om skrivandet. Dessutom innehåller de ofta bra skrivarövningar som du kan testa dig på.

Skrivövningar

Skrivövningar är riktigt bra att använda sig av för att öka inspirationen och kreativiteten. Återigen handlar det om att våga sig ut från sin egen trygga sfär för att prova på nåt nytt.

Skaffa skrivkompisar

Ett bra tips är också att skaffa skrivkompisar. Gå ihop med fler som gillar att skriva. Där kan ni diskutera skrivande, läsa varandras texter och ge feedback samt inspirera och peppa varandra. Har du inga i bekantskapskretsen som tycker om att skriva kan du kolla med biblioteket eller studieförbunden i trakten ifall de har några studiecirklar om skrivande på gång, eller så kan du försöka hitta skrivkompisar på nätet.

Var med i skrivartävlingar

Skrivtävlingar kan också utmana en i sitt skrivande, dels genom att tävlingens tema kanske är något som du i vanliga fall inte brukar skriva om, men dels också eftersom det ingår ett tävlingsmoment så det blir lite extra spänning. Det brukar finnas gott om skrivartävlingar att välja mellan på nätet.

Sätt mål för dig själv

Ett sätt att peppa sig själv och komma igång ordentligt med skrivandet är att du sätter mål för dig själv. Vilka mål har du egentligen för ditt skrivande och hur kan du göra för att nå dit?

Dagligt skrivande

För att verkligen peppa dig själv och öka chansen att du kommer att nå dina skrivmål så är dagligt skrivande riktigt bra. Prioritera ditt skrivande helt enkelt. Genom att skriva varje dag får du också mer stoff att använda dig av. Ett tips är att flödesskriva varje dag, vilket innebär att du skriver nonstop i femton minuter utan att fundera på vad du skriver eller försöka redigera det du skrivit. Du kan skriva om precis vad som faller dig in just då, eller välja ett nytt ämne varje dag som du skriver om.

Komma igång med skrivandet

skriva som en skribent
Att komma igång med skrivandet kan ta lång tid. 

Det är många som drömmer om att bli författare. Men även om det är en dröm som man haft i många år kan det vara svårt att komma igång med skrivandet. Därför ger vi här några tips på hur du gör för att börja skriva. 

Hitta idéerna och inspirationen

En del blivande författare har en historia i sig som de känner att de bara måste berätta. Andra vill satsa på skrivandet, men har ingen direkt idé om vad de ska skriva om. Ett tips för att hitta idéer och inspiration är att utgå från din vardag. Filmer, böcker, naturen och platser där det är mycket folk är också platser där idéer och inspiration kan frodas. Ha gärna med dig en anteckningsbok överallt för att kunna skriva ner alla tips och idéer du får.

Sätt mål för ditt skrivande

För att komma igång med ditt skrivande är det bra om du ägnar några minuter åt att fundera på vilka mål du har med skrivandet. Är ditt mål att berätta en historia du har inom dig? Är målet att skriva en faktabok som kompletterar din karriär? Vill du ha skrivandet bara som hobby? Eller är ditt mål att skriva ner släktens historier så de finns kvar till framtida generationer? Tänk på att alla som skriver inte behöver ha som mål att bli publicerade. Jämför med löpning, det är massor med människor som springer, men det är inte så många av dem som springer maratonlopp, och det är ännu färre av dem som jobbar heltid som professionella löpare…

Prioritera ditt skrivande

Många som vill satsa på sitt skrivande och bli författare påstår att de inte har tid. Men faktum är att tid är inget man får, det är något man skapar. Om du vill satsa på ditt skrivande måste du ge det en ärlig chans. Prioritera skrivandet före tevetittandet, läsningen, träningen eller vad det kan vara. Se till att du får en liten stund varje dag som är tillägnad skrivandet. Hellre en kvart om dagen än tre timmar på söndagseftermiddagen. Se till också att fixa en ostörd plats där du kan skriva.

De första orden

Om det är själva skrivandet som är det svåra att börja med, så kan det hjälpa att bara sätta dig ner med datorn eller ett anteckningsblock, ta fram en ny sida och helt enkelt skriva. Flödesskriva är ett effektivt sätt. Sätt en timer på 15 minuter och skriv om vad som helst som faller dig in just då. Låt pennan bara gå och skriv, skriv, skriv, utan att värdera det du skriver eller redigera i texten. Det behöver inte alls vara bra, eller handla om något speciellt, det viktiga är att du skriver. Du kan också bestämma ett speciellt ämne att flödesskriva om ifall du vill. Att flödesskriva är en bra övning för att få igång kreativiteten och för att komma igång med skrivandet.