så blir du utgiven som författare
Vägen till att bli utgiven.

Många som skriver bär på en dröm att bli publicerad. Visst är skrivandet bara en hobby för många, och det är också många som bara skriver för byrålådan, men det finns som sagt en hel del skribenter vars dröm faktiskt är att få ge ut en bok. Här ger vi våra bästa tips för dig som vill bli publicerad. 

Skicka in till förlag

När du känner att du är klar med ditt manus är det dags att skicka in det till olika förlag. En del väljer att skicka in manus till ett förlag i taget, andra väljer att vänta på svar från ett förlag först innan de skickar in till nästa förlag. Det finns inget rätt eller fel, gör som du själv känner. Men var beredd på att varje förlag har en hel del väntetid innan du får något besked. Skicka inte ditt manus till alla förlag som finns, det är bara dumt och onödigt. Det är bara slöseri med tid och energi att exempelvis skicka ditt fantasymanus till ett förlag som bara ger ut faktaböcker. Välj ut de förlag som ger ut sådana böcker som du själv skrivit. Tänk på att skicka med ett följebrev, ett personligt brev som beskriver lite kort om vem du är, vad boken handlar om och om du har planer på att skriva fler böcker. Tänk på att skriva manuset med dubbelt radavstånd och med sidnummer. Skriv också ditt namn och kontaktuppgifter på manuset. Kolla upp om förlaget vill ha manus via fil eller utskrivet, vilket de föredrar kan variera mellan olika förlag. Innan du skickar in manuset bör du också se till att det är korrekturläst och inte innehåller några faktafel.

Refusering

De allra flesta manus som skickas in till förlag refuseras. Faktum är att det sägs att någonstans mellan 97-99 procent av alla inkomna manus refuseras. Om det händer dig så innebär det alltså inte att ditt manus nödvändigtvis är dåligt, utan lika ofta handlar det helt enkelt om att förlagen har så liten plats för debutanter i sin utgivning. Om detta nu händer så är det bra att veta att det finns andra alternativa vägar att gå. Du kan förstås vända dig till fler förlag – bara för att du fått nej hos ett eller några förlag så behöver det inte betyda att alla tackar nej. Men du kan också överväga att ge ut din bok på egen hand. Idag finns det så kallade hybridförlag där du själv investerar eller lånar ut pengar för tryck, distribution och marknadsföring, men i gengäld får ut en större andel av vinsten om boken säljer bra. Du kan också ge ut boken helt på egen hand.

Kontrakt

Om du lyckats nå din dröm, nämligen att förlaget svarat att de vill ge ut en bok. Då är det läge att dels fira, men dels också att skriva ett kontrakt. Ta gärna kontakt med Författarförbundet och kolla upp vad de tycker om kontraktet innan du skriver på.

Att bli författare – tips för dig som vill bli utgiven

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *