Bild på Början, slut och allt däremellan
Början, slut och allt däremellan

En del författare sätter sig bara ner och skriver, sida upp och sida ner, tills de har en hel roman klar. Men andra författare känner att de behöver lite mer planering och struktur. Att skriva ett synopsis är vanligt. Det innebär att du sätter dig ner och skriver ner en planering av berättelsen innan du börjar med det riktiga skrivandet. 

Synopsis

Vanligtvis följer en berättelse en struktur där man börjar med att ha en intressant person, en huvudkaraktär, som kommer att involveras i någon form av konflikt, och som i sin tur leder till en uppgörelse, vändning och/eller förändring hos den här huvudpersonen, antingen en inre eller yttre förändring. Alla berättelser ska också ha en början, ett slut och en mitt. De flesta berättelser innehåller någon form av konflikt, och det behöver inte vara en jättestor kamp mellan gott och ont så som det ofta är i exempelvis fantasyböcker, utan det kan lika gärna vara en inre konflikt, där huvudpersonen till exempel funderar på skilsmässa, men oroar sig för hur hon ska klara sig på egen hand. Vilken typ av konflikt det handlar om beror alltså på i vilken genre du skriver i. I ett synopsis kan du också skriva in olika scener du vill ha med, bifigurer som ska vara med, miljöer där berättelsen ska utspela sig och så vidare, en slags blandning mellan komihåglista och inspiration.

Början

Att skriva en början kan vara svårt, och ett tips är att helt enkelt vänta med början till dess att du skrivit ett tag på din berättelse. En början syftar till att ge läsaren en inledning till berättelsen, att presentera huvudpersonen och presentera hur huvudpersonens liv såg ut innan hen hamnade i den konflikt som dyker upp senare i berättelsen. Det finns flera olika sätt att börja en berättelse. Du kan till exempel börja just från början och sedan utspelar sig boken i kronologisk ordning. Du kan också börja med berättelsens slut för att sedan i en cirkelrörelse gå vidare med att berätta vad som hände dessförinnan. In medias res är ett begrepp som innebär att du börjar mitt i händelseförloppet, vilket gör att läsaren kommer direkt in i handlingen. Tänk dock på att en början bör vara lockande för läsaren, så att läsaren inte lägger bort boken alldeles för tidigt.

Mitten och slutet

Mitten är den största delen av en berättelse, den utgör allt mellan början och slutet. Man kan säga att berättelsens mitt börjar när en konflikt dyker upp. Det behöver dock inte vara huvudkonflikten, många böcker har flera mindre konflikter, som tillsammans gör att allt trappas upp till dess att huvudkonflikten dyker upp.

Många författare vet redan från början hur deras berättelse ska sluta, men det finns också författare som inte har någon aning, utan som skriver på och låter slutet utformas allt eftersom. Deckare och andra serier avslutas ofta med en cliffhanger, så läsaren ska bli sugen på att läsa den kommande boken också, men om det är en fristående bok bör den gärna sluta med att lösa trådar från berättelsens gång knyts ihop på slutet.

Början, slut och allt däremellan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *