Befolka din text – Om karaktärer

En berättelse brukar innehålla en eller flera karaktärer. Man brukar skilja mellan huvudperson och bifigurer. Alla personer som finns med i en text bidrar till att göra berättelsen mer levande, så det är inte helt fel att lägga ner lite tid på att skapa riktigt bra karaktärer. En bra karaktär är dock inte nödvändigtvis en trevlig och glad person, det kan finnas såväl trevliga som otrevliga personer med i en text, precis som i verkligheten. De bästa karaktärerna är de som har både goda och dåliga sidor, för det har ju människorna i verkligheten också. 

Utgå från verkligheten 

Oftast är det bäst att utgå från verkligheten när du skapar karaktärerna. Det innebär inte nödvändigtvis att du alltid ska skriva utifrån dit själv och använda dig själv som karaktär i dina böcker. Men däremot kan du hålla ögonen öppna och se om du möter personer som kan ge stoft att använda dig av när du skapar dina karaktärer. Många författare blandar egenskaper, utseenden och drivkrafter från flera olika verkliga personer när de skapar sina karaktärer. Undvik att kopiera en verklig person rakt av, utan ta inspiration från olika människor och blanda det med din egen fantasi. Det blir nästan alltid bäst. Studera gärna människor för att få inspiration. Iaktta folk på bussen, i ett väntrum, på ett café eller i en skola. Fundera på vad som utmärker just dem och hur du skulle kunna använda deras utseende eller egenskaper i en berättelse.

Skapa trovärdiga karaktärer 

Det viktigaste när du ska skapa karaktärer till din bok är att du lyckas skapa trovärdiga och realistiska karaktärer. Läsaren vill kunna känna igen sig, eller åtminstone kunna relatera till personens huvud- och bifigurer. Skapa därför en karaktär som har sin egen röst, sina egna drivkrafter, drömmar, mål, framgångar och motgångar. Ett vanligt författarmisstag är att skapa för platta karaktärer som saknar djup och inre känsloliv. Tänk också på att karaktärerna bör utvecklas under boken eller böckernas gång, både utvecklas på insidan och förändra sitt utseende genom åren.

Jag-form eller tredje person? 

En annan viktig sak när du skapar karaktärerna till din berättelse är att välja ifall du ska skriva i första person, andra person eller tredje person. Första person kallas också för jag-form och det innebär alltså att det är huvudpersonen själv som berättar historien. Andra person används sällan, det är när man använder du-form. Vanligast är tredje person, vilket innebär att du skriver han eller hon om din huvudkaraktär.

Strukturera dina karriärer 

En del författare är väldigt noga när de skapar sina karaktärer. De funderar på allt möjligt som kan vara värt att veta om alla personer som kommer att dyka upp i boken. Ofta skriver de upp karaktärernas utseenden, egenskaper, bakgrund, drivkrafter och så vidare, så att de har ett stort register över sina karaktärer. Det kan vara ett bra sätt för att lära känna sina karaktärer. Men det finns också andra författare som skapar och omdanar sina karaktärer under skrivandets gång.

Befolka din text – Om karaktärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *