zlatan efter karriären

Zlatan Ibrahimović anses vara Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna. Sedan sommaren 2012 spelar han för den franska fotbollsklubben Paris Saint-Germain i Lique 1, men han har spelat för flertalet fotbollsklubbar i olika länder under sin karriär. Han är också sedan 2001 en del av det svenska fotbollslandslaget och där är han den främste målgöraren genom tiderna. Zlatan föddes den 3 oktober 1981 i Malmö. Han har två söner tillsammans med sambon Helena Seger, Maximilian som är född 2006 och Vincent som är född 2008. 

Har tilldelats en lång rad med utmärkelser 

Zlatan har tagit emot Guldbollen, som är priset till Sveriges bäste fotbollsspelare, hela tio gånger, och han är den ende fotbollsspelaren som har vunnit priset fler än två gånger. Under de 14 proffsår som han spelat ute i Europa har han vunnit ligan vid tio olika tillfällen, med fem olika lag. År 2013 blev han rankad som världens fjärde bäste fotbollsspelare. Under säsongen 2012/2013 vann Zlatan skytteligan i Frankrike på 30 mål och därmed blev han också den förste fotbollsspelaren på drygt 20 år att nå 30 mål under en och samma säsong. Sedan oktober 2015 är Zlatan Paris Saint-Germains bästa målskytt genom tiderna och sedan december 2015 är han även fotbollsklubbens bästa målskytt i den franska högsta divisionen likväl som klubbens bästa målskytt i de europeiska cuperna.

Egen fotbollsplan, frimärken och självbiografi 

År 2003 fick Zlatan Ibrahimović sitt förnamn varumärkesskyddat av Patent- och registreringsverket. Sedan dess har han ensamrätt till namnet Zlatan för vissa produkter, däribland sportartiklar, kläder och skor. Hösten 2007 bekostade Zlatan tillsammans med sportskoföretaget Nike upprustandet av den fotbollsplan där han själv spelat fotboll som barn. Fotbollsplanen fick namnet Zlatan Court. Planens plastmatta är tillverkad av återanvända fotbollsskor. Ett frimärkshäfte med Zlatan som motiv gavs ut 2014. Han har även prytt omslaget till den svenska upplagan av tv- och dataspelet FIRA Football 2002 från EA Sports. Zlatan var i slutet av 2000-talet den mest omskrivna idrottspersonen i svenska medier. Han har också omnämnts i såväl musik, som i teater och i litterära sammanhang genom åren. År 2011 kom Zlatans självbiografi ut, Jag är Zlatan Ibrahimović, som han har skrivit tillsammans med David Lagercrantz. Under sin 15 år långa fotbollskarriär har Zlatan tjänat omkring 1,2 miljarder kronor inklusive reklam- och sponsorintäkter, bokförsäljning och andra inkomster. Zlatan har genom åren blivit en business man vid sidan av fotbollskarriären. Han har bland annat varit i bilbranschen, hårvårdsbranschen, klädbranschen och parfymbranschen. Bland annat har han gjort reklam för Nike, Nivea och Xbox.

Många valmöjligheter inför framtiden 

Redan som 19-åring flyttade Zlatan utomlands för att bli fotbollsproffs. Genom åren har han hunnit bo i Amsterdam, Milano, Turin, Barcelona och nu Paris. Idag är Zlatan 33 år och sitter på ett utgående kontrakt i fotbollsklubben Paris Saint-Germain. På en presskonferens med svenska landslaget antydde han för ett par månader sedan att han ser slutet på sin karriär. Dock har han inte ännu gått ut med när han kommer att lägga av. Han har inte heller klargjort vad han kommer att göra efter sin fotbollskarriär. Men det finns gott om rykten. En del spekulerar i att Zlatan kommer att runda av som fotbollsspelare i den amerikanska ligan. Andra tror att Zlatan kommer att få erbjudande om att bli sportchef i Paris Saint-Germain. Klubben har inte haft någon sportchef sedan Leonardo lämnade förra sommaren och nu tror folk att Zlatan kan komma att axla den rollen. I intervjuer har Zlatan också berättat att han ser fram emot att göra sådant han inte har kunnat göra under tiden som fotbollsproffs, resa världen runt och umgås med sina barn. Men han har också berättat att han funderar på att skola om sig till ett nytt yrke, gärna ett praktiskt yrke. Han berättar att han alltid har jobbat med fötterna och nu är det dags för händerna att arbeta. Och varför inte, han har ju nästan halva sitt arbetsliv kvar.

Zlatan återvänder till Sverige 

Det enda som verkar klart är att Zlatan kommer att återvända till Sverige efter karriären. Det blir dock inte hans forna hemstad Malmö som blir hans nya adress i Sverige, utan i intervjuer har han sagt att det troligast blir Stockholm, eftersom det är en större stad, med fler alternativ, bättre möjligheter och en tydligare internationell känsla. Zlatan tycker att det är viktigt att hans barn ska få bo i Sverige, komma in i det svenska samhället och lära sig de svenska traditionerna.