iphone 6 specifikationer

År 2014 släpptes Apples nyaste mobiltelefoner, iPhone 6 och iPhone 6+. Redan den första helgen såldes det hela tio miljoner exemplar av iPhone 6 och iPhone 6+, trots att mobilerna då endast fanns tillgängliga i tio länder (USA, Kanada, Australien, Puerto Rico, Frankrike, Singapore, Tyskland, Japan, Tyskland och Storbritannien). När iPhone 5S och iPhone 5C släpptes året dessförinnan såldes nio miljoner exemplar vid lanseringen, så ökningen ligger på en miljon och det innebär att iPhone 6 och iPhone 6+ har varit Apples mest sålda lanseringar någonsin. 

Största och tunnaste telefonen hittills 

iPhone 6 har satt standarden för många nya smartphones med sin snygga design, höga prestanda och avancerade grafik. Innan Apple skapade iPhone 6 och iPhone 6+ gick de igenom varenda detalj på föregångarna och försökte göra förbättringar. Eftersom Apple ville göra en betydligt tunnare telefon än föregångarna så var de tvungna att göra hårdvaran mer slimmad, men samtidigt krävdes det att hårdvaran skulle vara kraftfullare än tidigare. Detta har de lyckats med i iPhone 6 och iPhone 6+ och detta samtidigt som Apple också har skapat sin tunnaste, mest avancerade Multi-Touch-skärm. Telefonen är tillverkad i rostfritt stål, aluminium och glas, och den andas högsta kvalitet rakt igenom.

Skillnader mot föregångarna

Det som skiljer de nya iPhone-modellerna från tidigare modeller är bland annat storleken, designen och upplösningen. Båda de nya iPhone-modellerna är betydligt tunnare än sina föregångare. Designen hos nya iPhone påminner om iPad Air eftersom den har rundade sidor och för att framsidans glas böjer sig över kanten. Skärmupplösningen kallas för Retina HD och det sägs att det ska gå att se lättare på nya iPhone om man vinklar telefonen, liksom om man ska titta i solljus. Kontrast och färgåtergivning är också riktigt bra. Den LED-bakbelysta skärmens storlek är 4.7 tum respektive 5.5 tum. Skärmen skyddas också av jon-dopat glas. Även batteritiden skiljer sig på iPhone 6 och 6+ jämfört med föregångarna – de nya telefonmodellerna har nämligen upp till 14 timmars taltid, vilket är en markant ökning. Likaså har kameran förbättrats och den erbjuder bland annat snabbare autofokus.

iOS 8 och Touch ID i iPhone 6 och iPhone 6+ 

iPhone 6 och iPhone 6+ har det nyaste operativsystemet iOS 8. Det sägs att iOS 8 är världens mest avancerade mobila operativsystem. Eftersom Apple skapade iPhone 6 och iOS 8 samtidigt så optimerade Apple också programvaran för just iPhone 6. Det innebär bland annat att alla funktioner och knappar är enkelt nåbara, och att du smidigt kan navigera telefonen med bara en hand. Dessutom är alla iPhonens program förenliga med den stora HD-skärmen från dag ett. Värt att tänka på är dock att alla appar ännu inte är uppdaterade för den större storleken, men antalet ökar för var dag som går. Trots att den nya iPhonen är så kraftfull så är både iPhone 6 och iPhone 6+ förvånansvärt strömsnål. Något som är unikt med iPhone 6 och iPhone 6+ är den banbrytande Touch ID-tekniken. Den innebär att man kan låsa upp sin iPhone på ett enkelt och väldigt säkert sätt, med det bästa lösenordet någonsin, nämligen ditt eget fingeravtryck. Detta kan du också använda dig av för att godkänna köp från iTunes, iBooks och App Store, utan att du behöver ange ditt vanliga lösenord.

Skillnader mellan iPhone 6 och iPhone 6+

Så vilken mobiltelefon ska man välja då? Vad skiljer sig egentligen mellan de båda modellerna? Ja, det som man allra först lägger märke till är förstås skärmstorleken. iPhone 6 har en 4.7-tumsskärm, medan iPhone 6+ har en 5.5-tumsskärm. Därmed skiljer sig också upplösningen. Även storleken skiljer sig åt. iPhone 6 mäter 6.9 mm på djupet, medan iPhone 6+ är 7.1 millimeter tjock. Likaså skiljer sig vikten förstås åt – 129 gram respektive 172 gram. iPhone 6+ har en något bättre kamera än iPhone 6. En betydande skillnad är också batteritiden – iPhone 6 har 14 timmars batteritid, medan iPhone 6+ utlovar hela 24 timmars batteritid. Standbytiden ska vara 12 timmar för iPhone 6+ oavsett uppkopplingsmetod, medan iPhone 6 har en standbytid på 10 timmar via mobilnätet och 11 timmar via wifi. Om man lyssnar på musik kan man lyssna 50 timmar med iPhone 6 och hela 80 timmar med iPhone 6+. Prismässigt ligger iPhone 6+ ungefär en tusenlapp högre i pris än iPhone 6.